dijous, 15 d’agost del 2019

Seguretat en els parcs infantils


Per avaluar la seguretat de qualsevol parc infantil, cal posar atenció a les superfícies, l'estructura i la disposició dels diferents elements, així com la inspecció i el manteniment de les instal·lacions.


A continuació detallem alguns aspectes que cal tenir en compte:


Un dels factors més importants per reduir les lesions per accident és que la superfície del sòl que hi ha sota les instal·lacions siga prou molla i forta com per esmorteir l'impacte de les caigudes. Ha d'estar composta per materials no compactes, com encenalls de fusta, encoixinat de palla o d'escorces, sorra, graveta o goma triturada. També es consideren segures les superfícies de recobriment de cautxú o de materials similars sotmesos a les proves de seguretat pertinents.

Sobre el sòl dels parcs infantils no ha d'haver aigua estancada ni objectes que puguen fer que un nen entropesse i caiga, com roques, soques o arrels d'arbres. Tampoco no ha d'haver-hi materials perillosos, com fragments de vidre, metalls tallants o cables retorçats.

Per a instal·lacions d'una altura de fins a 2,5 metres, s'han d'utilitzar materials de farciment no compactes d'una profunditat de 30 cm. El material de rebliment de les superfícies no ha de compactar-se, perquè, en aquest cas, es reduiria el seu efecte amortidor.

Cap material es considera segur per a la superfície d'un parc infantil si l'altura combinada de les instal·lacions de joc i de l'infant (ubicat de peu sobre la plataforma més alta) supera els 3,7 m.

La superfície amortidora s'ha d'estendre com a mínim 1,8 m més enllà de l'àrea ocupada per les instal·lacions de joc.


Tingueu en compte que, encara que s'utilitzin unes superfícies adequades per terra, no és possible prevenir totes les lesions. A més, com més altes siguin les instal·lacions, més gran serà el risc que els nens es lesionin en caure des d'elles.

Les instal·lacions dels parcs infantils han d'estar pensades en tres grups diferents d'edat: lactants i nens petits de fins a 3 anys, nens de 2 a 5 anys (edat preescolar) i nens de 6 a 12 anys (edat escolar).

Als parcs infantils més segurs, les zones de joc per als nens més petits estan separades de les dels nens grans i hi ha senyals que delimiten clarament cada zona per evitar possible confusions.

A continuació es detallen alguns aspectes que cal revisar per comprovar que les instal·lacions han sigut dissenyades i disposades d'una manera que garantisca la seguretat dels nens:

-En les superfícies elevades, incloent les plataformes i les rampes, hi ha d'haver baranes i barreres de protecció.

-Les estructures de més de 76 cm han d'estar separades entre si per un mínim de 2,7 m.

-Els gronxadors i altres instal·lacions proveïdes de parts mòbils s'han d'ubicar en una àrea diferent i independent de la resta de les instal·lacions del parc.

-Hi ha d'haver un màxim de dos gronxadors per cada estructura de suport.

-Els gronxadors per els més petits amb seients en forma de cistella han de tenir la seva pròpia estructura de suport.

-Els gronxadors s'han de col·locar amb una separació entre si de un mínim de 60 cm  i amb una separació d'un mínim de 76 cm  entre el gronxador i l'estructura de suport.

-No ha d'haver-hi espais on podrien quedar atrapats el cap, el braç o qualsevol altra part del cos dels xiquets. Totes les obertures de les instal·lacions (per exemple, els espais compresos entre els esglaons d'una escala o les barres d'una barana) han de mesurar menys de 9 cm o tenir un amplada superior als 23 cm .

-Les xarxes per grimpar han de tenir obertures que no siguen prou estretes com perquè el cos dels xiquets puguen passar al seu través ni prou amples com perquè se li pugua quedar enganxat el cap.

-Les instal·lacions que disposen de parts mòbils s'han de revisar per comprovar que no hi haja punts on els xiquets s'agafen les mans o els dits.

Per investigar:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Kahoot en Educación Infantil

Altra ferramenta de gamificació a l'aula prou interessant és el Kahoot, una aplicació mitjançan la qual anem fent preguntes que els...